piątek, 4 maja 2012

Lubię placki.

Te lubię do tego stopnia, że pochłaniam je w niezliczonych ilościach. Smak dzieciństwa. Banalnie proste, ale nigdzie poza swoim domem takich nie jadłam. Idealne na leniwą majówkę. Przepis zaczerpnięty z książki Lindy McCartney - bardzo interesującej i inspirującej kobiety, która oprócz wymyślania pysznych placków robiła piękne zdjęcia, była eko aktywistką, a nawet śpiewała sobie w zespole.

Składniki na placki kukurydziane:
puszka kukurydzy 
1 jajko
200ml mleka
100g mąki
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu

Zrobić ciasto z jajek ubitych z mlekiem, mąki, soli i pieprzu. Przełożyć odcedzoną kukurydzę do ciasta, wymieszać. Smażyć placki na mocno rozgrzanym oleju, aż nabiorą złocistego koloru.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz