Dzisiaj prosto i wykwintnie zarazem!
Składniki:
polędwiczka wieprzowa ok 40dag
50 dag świeżego szpinaku
opakowanie fety
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
2-3 ząbki czosnku
jajko do posmarowania ciasta
sól
pieprz
1. Szpinak poddusić na maśle z czosnkiem - nie za długo, tylko tyle żeby woda odparowała.
2. Rozwinąć ciasto francuskie, odciąć paseczek który posłuży do robienia dekoracji. Na rozwiniętym płacie ułożyć zimny szpinak, na nim plastry fety a potem polędwiczkę natartą pieprzem (solą raczej nie, feta jest jest już wystarczająco słona). Przykryć drugim płatem, zlepić brzegi. Wielkość płatów całkowicie dowolna, ciasto francuskie daje duże pole do popisu, można się pobawić.
3. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40min.
Smacznego wszystkim, a raczej głównie mi i tym co się przewijają przez mój dom, bo nie wiem czy ktokolwiek wchodzi na tego bloga hohooo. :)
hmmm z fetą, wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię,obsmażyłam tylko polędwiczkę przed zawinięciem w ciasto. Sama nie wymysliłabym tej fety. Dzień 😀
OdpowiedzUsuńDzięki oczywiście!
OdpowiedzUsuń