środa, 28 marca 2012

Tarta Tatin


Legenda głosi, że jest to najsłynniejsza francuska tarta, pierwszy raz upieczona w 1898r. przez restauratorkę Stephanie Tatin. Z pewnością każdego dnia, gdzieś na świecie ktoś w swojej kuchni tworzy coś co jest tylko i wyłącznie jego wymysłem, ale Stephanie miała to szczęście, że jej wymysł rozprzestrzenił się na cały świat. Tartę tę piecze się do góry dnem i cała sztuka polega na tym żeby odwrócić ją tak żeby się nie rozwaliła :) Za każdym razem jak ją robię to wygląda i smakuje trochę inaczej niż poprzednio, ale za każdym razem połączenie jabłek, karmelu, cynamonu i kruchego ciasta jest dla mnie wyborrne.

Składniki:

Na kruche ciasto:

20 dag mąki pszennej

13 dag mocno schłodzonego masła

1 żółtko

szczypta soli

Na nadzienie:

4 jabłka

15 dag masła

15 dag cukru pudru

łyżeczka cynamonu

sok z cytryny

1. Przesiać mąkę na stolnicę, następnie rozłożyć na niej masło pokrojone na kawałki i siekać je nożem z mąką do chwili, aż powstaną małe grudki. Energicznie zagnieść ciasto, ewentualnie dodawać po łyżce bardzo zimnej wody. Długie zagniatanie źle wpływa na kruchość! Owinąć ciasto folią i włożyć do lodówki.

2. Umyte jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, każdą połówkę przekroić jeszcze na 4 równe części. Skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Następnie na patelni/w rondlu roztopić masło, wsypać cukier puder i mieszając smażyć na małym ogniu, aż powstanie gęsty karmel o złotej barwie. 3/4 tego karmelu wyłożyć do formy do pieczenia tarty i równomiernie rozsmarować go na dnie. Teraz należy układać na nim kawałki jabłek, najlepiej na zakładkę, tak by dno było szczelnie przykryte, posmarować je resztką karmelu i posypać cynamonem.

3. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości 3-5 mm i średnicy o 2-3 cm większej niż średnica formy do tarty. Delikatnie przykryć ciastem jabłka, a z nadmiaru starannie utworzyć ran wokół nadzienia. (na zdjęciu jest wersja niestaranna, bez rantu, ciasto miesza się wtedy z karmelem:)) Piec 25min w temp 220 stopni.

4. Po wyjęciu odczekać około 15min i przy użyciu talerza przewrócić formę do góry nogami, po czym zdjąć ją z ciasta. I tak oto karmelowy spód jest na wierzchu. Posypać migdałami i jeść.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz